Tee hyvää ystävänpäivänä! SOKOn turvalonkerokeräys

Tee hyvää ystävänpäivänä! SOKOn turvalonkerokeräys

POKAn alainen sosionomikoulutuksen jaosto SOKO järjestää tulevan kevään 2020 aikana turvalonkerokeräyksen, joka lahjoitetaan myöhemmin loppukeväästä Pohjois-Karjalan keskussairaalan Lastenkeskukselle. HUOM: Keräykseen voit osallistua myös neulomalla, mikäli virkkaus ei ole oma juttu (myssyt, villasukat & tumput)!

Keräykseen voivat osallistua kaikki Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat sekä henkilöstö. Keräyslaatikot löytyvät sekä Tikkarinne, että Wärtsilä kampusten POKAn toimistoilta.

Turvalonkerot ovat tarkoitettu keskosvauvoille. Turvalonkero on virkattu, tavallisesti mustekalan näköinen esine, josta lähtee lonkeroita. Keskosvauvan on hyvä tarttua lonkeroihin häntä hengissä pitävien letkujen sijasta.

''Turvalonkerot (myös neuletyöt) pitää valmistaa langasta, josta ei lähde karvoja tai nyppyjä, jotka joutuisivat vauvan suuhun. Sopivia ovat muun muassa puuvillalangat. Turvalonkeroiden tulisi kestää 60-asteen pesua. Ohjeita turvalonkeron (myös neuleiden) valmistamiseen löytyy netistä useita. (Tämän viestin alla yksi ohje!) Kirjoitettujen ohjeiden lisäksi esimerkiksi YouTubessa sen teko esitellään videolla yksityiskohtaisesti.''
-VuosaariMartat, Marttayhdistys

Annika Pakkasen ohje Turvalonkeron virkkaamiseen:

Tarvitset:

- Virkkuukoukku nr 2 ja 3.5 (tai muut sopivat, kuitenkin mielellään isompi ja pienempi)
- Parsinneula
- Valkoista ja mustaa lankaa silmiä varten
- Askarteluvanua
- Värillistä lankaa itse mustekalaa varten

Käytä mustekalaan nr 3,5 virkkuukoukulle sopivaa tai hieman paksumpaa lankaa. Jos käytät ohuempaa lankaa, voit tehdä mustekalan kaksinkertaisesta langasta. Puuvilla tai jokin pesunkestävä tekokuitu- tai sekoitelanka on sopivaa, esim. Novitan Miamilanka, tai mitä langanjämiä sattuu löytymään. Mielellään kuitenkin sellaista, mistä ei irtoa mitään höytyvää tai karvaa, ehkä jokin muu kun villalanka on parempi.

Vartalo (virkkuukoukku nr 3.5)

Tee langalla sormen ympäri lankalenkki ja virkkaa näin muodostuneeseen lankalenkkiin:
1. krs: 6 kiinteää silmukkaa (=ks), sulje kerrokset aina piilosilmukalla
2. krs: virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan = 12 ks.
3. krs: virkkaa 1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, toista - vielä 5 kertaa = 18 ks.
4. krs: virkkaa 2 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, toista - vielä 5 kertaa = 24 ks.
5. krs: virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan = 24 ks
6. krs: virkkaa 3 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, toista - vielä 5 kertaa = 30 ks.
7.-9. krs: virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan = 30 ks 10. krs: virkkaa 3 ks, virkkaa 2 ks yhteen, toista - vielä 5 kertaa = 24 ks.

Päättele ja katkaise lanka. Langanpätkiä ei tarvitse sen erityisemmin päätellä itse työhön, vaan ne jäävät nurjalle puolelle (=sisäpuolelle) piiloon.

Pohja ja lonkerot (virkkuukoukku nr 3,5)

Tee kerrokset 1.-4. kuten vartalossa (=pohja).
Aloita lonkeroiden virkkaaminen katkaisematta lankaa. Virkkaa n.40 ketjusilmukkaa (n. 22cm pitkä). Virkkaa "takaisinpäin" kiinteitä silmukoita (n.39) pyöräytä pohja ympäri ja yhdistä viimeinen kiinteä silmukka pohjaan ketjusilmukkaketjusta seuraavaan silmukkaan. Näin pohjan "oikea puoli" jää työn oikealle puolelle. Tee piilosilmukka taas seuraavaan kiinteään silmukkaan ja tee toinen lonkero samoin, mutta älä enää käännä pohjaa. Lankaa ei tarvitse katkaista lonkeroiden välissä. Tee lonkeroita tähän tapaan 6kpl, katkaise lanka ja päättele. Jos käytät "jämälankoja" ja lanka loppuu kesken, ei ole merkitystä vaikka mustekalalla olisi vaikka vain 5 lonkeroa. Lonkerot eivät ole koko pohjan ympäri, vaan n.puolet.

Silmät, tee 2 kpl (virkkuukoukku nr 2)

Tee mustalla langalla sormen ympäri lankalenkki ja virkkaa näin muodostuneeseen lankalenkkiin 6 kiinteää silmukkaa ja yhdistä piilosilmukalla. Päättele ja katkaise lanka. Virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa valkoiselle langalla. Tee siis samoin kuin vartalon ja pohjan kaksi ensimmäistä kerrosta. Toiseen silmään kannattaa jättää pitkä lanka päättelyä varten, jolla voit ommella silmät kiinni vartaloon.

Kokoaminen:

1. Laita silmä haluamaasi kohtaan vartalossa, vedä langanpätkät vartalon nurjalle puolelle (paitsi se pidempi valkoinen, jota käytät ompelemiseen) ja ompele silmä kiinni vartaloon reunojaan myöten valkoisella langalla.
2. Laita toinen silmä, vedä taas langanpätkät nurjalle puolelle ja ompele silmä kiinni vartaloon samalla valkoisella langalla kuin ensimmäinenkin, jos se sama langanpätkä riittää. Päättele nurjalle puolelle ja katkaise lanka.
3. Täytä vartalo askarteluvanulla.
4. Ompele pohja kiinni vartaloon niin että lonkeroiden keskikohta jää silmien väliin, kannattaa aloittaa kiinnittäminen lonkeroiden ja silmien keskikohdasta. Käytä samaa lankaa kuin itse mustekalassa. Takana ei ole lonkeroita.

Valmista!