Terveydenhoitopalvelusi muuttuvat - tutkinto-opiskelija, muista maksaa YTHS-maksu!

Terveydenhoitopalvelusi muuttuvat - tutkinto-opiskelija, muista maksaa YTHS-maksu!

Yleistä

YTHS:n (Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön) palvelut tulevat ammattikorkeakoulujen läsnäoleville tutkinto-opiskelijoille 4.1.2021 alkaen. YTHS:n piiriin eivät kuulu esimerkiksi avoimen amk:n tai vaihto-opiskelijat, jotka jatkossa käyttävät kunnallisen (/yksityisen) terveydenhuollon palveluita. Entiset terveydenhoitopalvelut Tikkarinteeltä poistuvat.


YTHS:n tehtävänä on järjestää terveyden- ja sairaanhoitopalvelut opiskelijoille, edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä edistää opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvointia. Kyseessä on siis opiskelijoiden elämäntilanteeseen erikoistuneet kattavat terveydenhoitopalvelut saman katon alta sisältäen mm. terveydenhoitajan, lääkärin, hammashuollon sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut. Mitä palvelut tarkalleen ottaen sisältävät?

Palvelupiste ja etäpalvelut


YTHS:n Joensuun palvelupiste sijaitsee osoitteessa Yliopistokatu 2. Ko. palvelupiste palvelee 4.1. alkaen myös Karelian tutkinto-opiskelijoita. Mikäli asut/lomailet/suoritat harjoittelua toisella paikkakunnalla, voit käyttää sitä palvelupistettä, joka on lähinnä. Kaikki palvelupisteet löytyvät YTHS:n sivuilta.
Sinulla on käytössäsi myös laaja valikoima sähköisiä asiointi- ja etävastaanottopalveluja.

Terveydenhoitomaksu


Jokaisen läsnäolevaksi ilmoittautuneen opiskelijan tulee maksaa Kelalle terveydenhoitomaksu. Maksu perustuu lakiin korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta. Maksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021. Se maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Terveydenhoitomaksun voi nyt maksaa Kelan asiointipalvelussa tai jos asiointipalvelu ei ole käytettävissä, tilisiirtona Kelalle 31.1.2021 mennessä. Jos ilmoittaudut läsnäolevaksi tammikuun jälkeen, terveydenhoitomaksu tulee maksaa heinäkuun loppuun mennessä. Kuinka maksu maksetaan?
Lukukausittaisen terveydenhoitamaksun lisäksi et maksa erillisiä käyntimaksuja.


Ajanvaraus ja ruuhkat


Voit varata YTHS:ltä aikoja 4.1.2021 alkaen. YTHS:n ajanvaraus on tällä hetkellä suljettu niin, ettei aikoja ensi vuodelle voi varata. Tämän vuoksi ei ole pelkoa, että aikoja ei riittäisi AMK-opiskelijoille yliopisto-opiskelijoiden varattua ne kaikki. YTHS:n ajanvarauksen yhteystiedot.


Palvelut saattavat ruuhkautua väliaikaisesti. YTHS varautuu palvelujen ruuhkautumiseen ja tarvittaessa hakee lisäresursseja jonojen purkamiseen. YTHS:ää sitoo hoitotakuulainsäädäntö ja eri toimipisteiden jonotilannetta ja hoitoonpääsyä seurataan säännöllisesti.


YTHS-tiedotusta


Ota seurantaan YTHS:n Fb-sivu. Seuraa myös POKAn YTHS-viestintäkampanjaa somessa, Varmasanoma-uutiskirjeessä ja nettisivuilla. Meiltä on tulossa opiskelijoille vielä tammikuussa erillinen tiedote-sähköposti ja kyselytunti. Lisäksi Kela lähettää läsnäoleville tutkinto-opiskelijoille tiedotuskirjeen tammikuussa.


Ajantasaisen kattavan tiedon löydätYTHS:n tiedotussivulla. Kätevä sivu on myös YTHS:n Q&A-sivu. Tarkempaa tietoa maksun maksamisesta saa puolestaan Kelan sivulta ja Kelan UKK-sivulta. Mikäli kysymyksesi ei ratkea edellä mainittujen linkkien kautta, voi kysymyksiä aina esittää myös minulle . (Huom. Olen lomalla 19.12.-6.1., jolloin kysymykset voi esittää: )


YTHS-yhteistyö ja vaikuttaminen


POKAn työntekijöitä ja hallituksen jäseniä toimii paikallisessa YTHS-terveystyöryhmässä. Opiskelijakunta POKAlla on vuosina 2021-2022 edustusvuoro itäisen alueen YTHS-johtokunnassa. Valitsemme opiskelijaedustajan alkuvuodesta 2021. Johtokunnan tehtävänä on seurata alueen toimintaa ja alueella tehtävää terveystyötä ja terveyden edistämistoimintaa. Tiedotamme myös tästä lisää tammikuussa.