Tytöt tykkää pojista ja pojat tykkää tytöistä, vai tykkääkö?

Tytöt tykkää pojista ja pojat tykkää tytöistä, vai tykkääkö?

Jo lapsina olemme oppineet tiettyyn malliin. Prinsessaa odottaa prinssiään, kotileikeissä tuli aina olla äiti sekä isä. Tytöt tykkää pojista ja pojat tytöistä. Hiljalleen on tullut myös toisenlaisia malleja vanhojen rinnalle. Uudemmissa lapsille suunnatuissa elokuvissa eivät kaikki prinsessat enää odottele prinssiään saapuvaksi. Ja loppuvuodesta teattereihin tuleva Frozen 2, on herättänyt keskustelua siitä olisiko elokuvan Elsa kiinnostunut romanttisessa mielessä tytöistä tai olisiko hän jopa aseksuaali.


On tärkeää muistaa, että seksuaalisuus on meissä koko elämämme ajan. Se muokkautuu ja muovautuu elämän kuluessa. Sukupuoli käsite on pitkään sisällyttänyt vain kaksi kategoriaa, miehet ja naiset. Miehiä ja naisia on näin ollen nähty toistensa vastakohtina. Tämä jaottelu sulkee ulkopuolelle kaikki he, jotka eivät mahdu näihin kahteen muottiin. Suomessa on tällä hetkellä vain kaksi juridista sukupuolta, mutta esimerkiksi Saksassa ja Nepalissa on olemassa myös kolmaskin vaihtoehto, heille jotka eivät koe olevansa miehiä tai naisia. Tämä kolmas vaihtoehto tuo näkyväksi muunsukupuoliset, sukupuoluettomat ja intersukupuoliset ihmiset.


Seksuaalisella suuntautumisella ilmennetään, kehen ihastuu tai rakastuu, ja/tai tuntee eroottista tai emotinaalista kiintymystä. Seksuaalinen suuntautuminen määrittely on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Erilaisia määritelmiä on runsaasti ja perinteisempien (homo, hetero, bi) lisäksi yleistyy koko ajan uusia määritelmiä (demiseksuaalisuus, sapioseksuaalisuus). Englannin kielellä on mahdollisuus löytää useampia eri seksuaalisen suuntautumisen määritelmiä. On hyvä muistaa, että seksuaalinen suuntautuminen ei ole tahdonalaista taikka henkilön oma valinta.


Tärkeintä on hyväksyä itsensä ja toisensa sellaisina, kun he ovat. Ehkä joku päivä on aivan normaalia, että lasten kotileikeissä onkin kaksi vanhempaa (sukupuolia määrittelemättä) tai miksei jopa enemmän!Ani Kairi
Seksuaalineuvoja opiskelijaLisätietoja:

SETA
https://seta.fi
Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry
https://www.hobiles.fi
SEXPO
https://sexpo.fi